Cele mai multe dintre noi preferăm să testăm produsele cosmetice înainte de a le cumpăra, pentru a ne asigura că sunt exact ce ne dorim. Dermatologii sunt de părere însă, că această practică ne poate îmbolnăvi ochii, pielea şi chiar ficatul. Iată ce afecţiuni rişti şi cum poţi evita contaminarea.
OCHII
Cele mai frecvente afecţiuni provocate de produsele de machiaj destinate testării în magazine apar la nivelul ochilor. Acestea pot consta în alergii, infecţii (conjunctivite, urcioare etc.) din cauza bacteriilor conţinute de farduri sau de aplicatoare şi chiar răni la nivelul corneei provocate de periuţa pentru mascara ori de creionul dermatograf.
Ingredientele din care sunt fabricate cosmeticele pot, de asemenea, să provoace alergii sau roşeaţă, iritare sau lăcrimare, dacă nu au pe ele inscripţiile ”hipoalergen”, ”noncomedogenic ” sau ”oil-free ”. Există însă şi situaţii în care chiar şi acest tip de produse îţi pot face rău. În astfel de situaţii trebuie să te prezinţi la oftalmolog, pentru că ai putea avea o problemă cronică.
FAŢA
Tot din cauza testerelor, te poţi alege cu eczeme, dermatite iritative și alergii, stafilococi, micoze, acne sau foliculită, la nivelul feţei. De vină în astfel de cazuri pot fi folosirea pudrei, a fondului de ten sau a compuşilor din crème, dar şi faptul că ai aplicat cosmeticele cu mâinile murdare, după ce te-ai plimbat prin magazine sau chiar ai luat masa la un fast food. Tocmai de aceea, încearcă să nu pui mâna pe față decât după ce te-ai spălat bine cu apă și săpun.
BUZELE
Inesteticul virus herpetic îţi poate apărea foarte rapid pe buze, după ce ai testat un ruj sau un gloss într-un magazin de cosmetice, dacă produsul respectiv a fost folosit de o persoană care purta microbul.
Cum reduci riscul
de contaminare
– Nu împrumuta produsele cosmetice şi, pe cât posibil, nu folosi testerele disponibile în magazine.
– Nu aplica creionul dermatograf pe mucoasa oculară şi nici deasupra ochilor, pentru ca zona este foarte sensibilă, ci mai bine traseză o dungă pe mână, dacă vrei să verifici culoarea. Tot pe mână e bine să testezi şi fondul de ten, fardul de obraz sau pudra.
– Spală-ţi mâinile înainte de a te machia.
– Ai grijă ca atunci când încerci un fard de ochi, aplicatorul să fie de unică folosinţă.
– Nu încerca produsele ambulate în recipiente, în care oamenii pot introduce degetul pentru a lua produsul (creme, farduri lichide etc), pentru că acestea sunt pline de microbi.